Waarom een thuisbevalling?

Vrouwen twijfelen vaak of ze moeten kiezen voor een thuisbevalling of voor een ziekenhuisbevalling. Als de zwangerschap goed verloopt en je kindje goed ligt, is een thuisbevalling zeker iets om over na te denken. Uiteraard zitten er voor- en nadelen aan, net als dat bij een ziekenhuisbevalling is. Wij hopen je in deze blog iets meer informatie te kunnen geven over een thuisbevalling zodat jij straks weet of je dit wel of niet wilt.

De voordelen van een thuisbevalling

Tijdens een bevalling is het belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk bent. Over het algemeen zijn vrouwen dit het meeste thuis. Aangezien je thuis bent, ben jij de baas in huis en ben jij dus degene die bepaalt wie er wel of niet bij de bevalling aanwezig is. Nog een aantal voordelen van een thuisbevalling is dat je niet met weeën in de auto hoeft te stappen. Ook kan je na de bevalling gewoon lekker thuis douchen en in je eigen bed uitrusten.

 

De nadelen van een thuisbevalling

Een nadeel van een thuisbevalling is dat er geen kinderartsen of gynaecologen in de buurt zijn als dat nodig is. Het betekent dan ook dat als er complicaties optreden, je alsnog naar het ziekenhuis moet. Wat voor sommige vrouwen ook een nadeel is, is dat pijnbestrijding bij een thuisbevalling helaas niet binnen de mogelijkheden ligt. Wel zijn er alternatieven zoals hypnose, waterinjecties, acupunctuur of acupressuur.

 

De voorwaarden om thuis te mogen bevallen

Er worden een aantal voorwaarden gesteld voor een thuisbevalling. Zo is het vanzelfsprekend dat moeder en kind gezond zijn en dat het kindje in de goede positie ligt. Verder moet er stromend water op dezelfde verdieping aanwezig zijn en het kraampakket binnen handbereik liggen. Het kan voorkomen dat je tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis moet. Daarom is het van belang dat je niet meer dan twee trappen af hoeft of met een brancard door een smalle gang moet. Verder moet het bed waarop je gaat bevallen op minimaal 80 centimeter werkhoogte staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.