Duurzaamheid meegeven aan jouw kind

Veel mensen vinden duurzaamheid een belangrijk onderwerp en geven dit dan ook graag mee aan hun kinderen, zodat zij opgroeien wetende dat dit belangrijk is. Op die manier nemen zij dit mee in hun leven en houden ze rekening met het maken van duurzame keuzes. Het liefst begin je hier vroeg mee, zodat het kind eigenlijk niet beter weet dan dat duurzaamheid belangrijk is. Je wil echter niet de grens overschrijden en het onderwerp forceren op jouw kind. Hoe kun je het onderwerp op een subtiele manier meegeven in de opvoeding van het kind?

Kinderen observeren en doen na

Kinderen leren door te observeren en na te doen. Door zelf bewust duurzame keuzes te maken in jouw leven, denk aan het scheiden van afval en geen dierlijke producten te eten, is de kans groot dat zij dit ook gaan doen. Dit hoef je dan niet eens uit te leggen aan het kind. Doordat het kind jou het ziet doen, aanschouwt hij dit als normaal.

Dit kun je eigenlijk al vanaf het begin doen. Maak bijvoorbeeld gebruik van verzorgingsproducten die op duurzame manieren gemaakt worden en geef het kind geen bergen aan plastic speelgoed, maar schaf houten speelgoed aan. Dit is duurzaam kinderspeelgoed en ondanks dat het kind hier verder niet echt wat van zal merken, ben je zelf wel duurzaam bezig en maak je ook voor jouw kind duurzame keuzes.

Forceer ze nergens toe

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om echt gesprekken aan te gaan over duurzaamheid en het kind te leren over bepaalde onderwerpen waar ze misschien niks over leren op school. Probeer dit echter altijd te doen op een educatieve en informatieve manier, en forceer het onderwerp niet op ze. Kinderen houden er namelijk over het algemeen niet van om ze een les gelezen te krijgen, en waarschijnlijk weet je zelf wel een beetje van jouw kind hoe je dit het beste aan kan pakken. Wil je echt jong beginnen? Er zijn genoeg kinderboekjes over het klimaat en duurzame onderwerpen in Jip- en Janneke taal.

Volg je zelf een vegetarisch of veganistisch dieet? Geef het kind ook zelf de keuze hierin. Eerst kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om hem/haar wel vegetarisch of veganistisch te laten eten, maar je kan ze op een gegeven moment hier de keus in geven. De kans dat hij of zij ervoor kiest om het te blijven doen is groot, aangezien ze dit gewend zijn. Maar het is fijn als ze zelf kunnen kiezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.